20. 9. 2009

Second Sight

Přes pár nových filmů s Clivem Owenem jsem se propracovala až na přelom tisíciletí k jednomu mně neznámému titulu. Second Sight je 5 dílná krimi minisérie z dílny BBC. Něco podobného formátu jako Vraždy v Midsomeru (na které s oblibou kouká moje máma a jejichž celovečerní délka na díl mě fascinuje).

Hlavním hrdinou je detective chief inspector Ross Tanner (Clive Owen), který v úvodním dvoudílném příběhu zjišťuje, že s jeho viděním není něco v pořádku. Krom zraku ještě nemá tak úplně v pořádku rodinný život, ale to už dávno ví.
Když jste policista, zrak se vám docela hodí a přesně to demonstruje do očí bijící úvodní sekvence, kde Tanner se svým týmem pomocí série kamer zabrání teroristickému útoku. A protože je Tanner vynikající policista, který zrovna dostal přidělenou speciální elitní jednotku vyšetřující vraždy, nehodlá se své kariéry vzdát, ani když se ukáže, že s jeho vadou jdou ruku v ruce i halucinace.

Příběh první (nenesoucí žádný zajímavý podtitul) přinesl na oltář kriminalistů mrtvého chlapce. Podezřelých bylo mnoho včetně jeho nevlastního otce a dvojčete jeho nevlastního otce. Popravdě, absolutně jsem se ztratila. Ani finské titulky (které se na DVD spolu s dánskými, švédskými a norskými vyskytovaly), mi moc nepomohly. Naprosto psychadelická, halucinogenní závěrečná sekvence, která měla pravděpodobně vše objasnit, se rozsypala jak střepy ze skleněné střechy, kterou v závěru Tanner propadl. Poučení? Když nevidíte, neřiďte auto.

Hide and Seek - příběh druhý. Vyšetřování dva roky starého prominentního případu. V roli traumatizovaného devítiletého chlapce třináctiletý Tom "Draco Malfoy" Felton. Poučení? Nekrofílie se nevyplácí.

Parasomnia - příběh třetí. Krvavá vražda provedená náměsíčnou snoubenkou. Tentokrát s nádechem do nadpřirozena, sukuby se tu nešetří a DCI Tannera tak čeká pár strašidelných nocí posílených jeho halucinacemi. Nejzajímavější a nejzáživnější ze všech dílů. Poučení? Když už chlastáš, netelefonuj.

Kingdom of the Blind - příběh čtvrtý a poslední. Vražda balancující mezi rasistickým motivem a kšefty s drogami. Navíc se Tannerovým protivníkem stává slepec, který je i ve své indispozici schopen ohrozit Rossovu "bývalou" rodinu. Poučení? Černý král a černý jezdec nebývají nejlepší kombinací.

Second Sight trpí jedním obrovským nešvarem - jednotlivé epizody se stopáží 100 minut jsou příšerně dlouhé a utahané. Jako samostatné filmy by neměly šanci uspět. Jako uzavřená minisérie (i když jsou příběhy dosti autonomní) se toto dá ospravedlnit, ale jen formálně. Beru to jako stylistické cvičení na téma "Význam zraku a zvuku v našem životě", protože některá témata (důraz na vizuálno v 1. epizodě, neustále přehrávané zvukové záznamy výpovědí svědků v dalších, všudypřítomná role kamer...) k tomuto vybízejí. Dokážu si ale představit mnohem tísnivější atmosféru, která by "tah na bránu" podstatně zagresivněla.

2 komentáře:

Jarmom řekl(a)...

U nás to myslím taky v TV šlo, jako Vyšetřování naslepo.

Salla řekl(a)...

To jsem si taky dohledala, ale nikde jsem nenasla povalovat se rip.