21. 12. 2009

Josef a pánská jízda

MdB: Josef a jeho pestrobarevný plášť

Na rozdíl od jakéhokoliv jiného muzikálu dvojice Andrew Lloyd Weber - Tim Rice, který jsem viděla, je Josef jako krátká anekdota. S nadhledem a lehkostí proletí v rekordním čase mnoha hudebními žánry a ztratí se v záplavě duhových barev. S sebou přinese čistou zábavu, a písničky, které se vám hned vryjí pod kůži (zaslechla jsem tam fanfáry z (budoucího) Jesus Christ Superstar?). V hlavní roli energický Dušan Vitázek (který sice rozverností nepřekonal svého Cheho z Evity, ale byl velice blízko) a (stage si pro sebe ukradnuvší) elvisovský faraon Petra Gazdíka.

Frida: Pánská jízda

Další z projektů divadelního spolku Frida. Tentokrát čistě komediální výstup na téma "4 členný mužský ochotnický ansámbl nacvičuje Tři sestry". Každá z postav je nějakým způsobem zpitořená (ať už rachitický zapálený knihovník Martina Trnavského, vesnický Romeo Radima Nováka, němý klavírista Davida Rottera* nebo téměř celebrita Barina Tichého), samotná Čechovova hra umělecky znásilněna.

Zde přichází ovšem velké poznání o manipulaci diváky. Pánskou jízdu viděla přede mnou moje máma a tudiž jsme ji mohly porovnat. Ač se zdá, že je většina hry téměř improvizace a několikrát se přihodí něco, co herce odbourá (a diváci se tudiž baví dvakrát tolik, protože se samotnou hrou baví i herci), má to scénář. Ano, věci, na které by si člověk vsadil, že vyplynuly z momentální situace, jsou zahrané. Taková menší zrada, ale o to větší uznání nad skvělou kamufláží.

* jak jsem právě zjistila, autor několika výborných hudebních doprovodů k divadelním hrám Fridy i MdB (Poprask na laguně, Večer Tříkrálový...)

Žádné komentáře: