14. 1. 2009

A taková to byla láska...

All work and no play makes San a dull girl (c) San a ze Sally se stává psychická troska. Ale jakmile se všechna pole v ISu zazelenají, zase svoji duševní rovnováhu naleznu.

Říkáte si, co šťavnatého se bude pod romantickým názvem skrývat? Nebuďte zklamaní, jen krátká reflexe minulého Listování (měsíc tomu už bude, hm).

Kolektiv podepsaný pod tímto výborným projektem si vzal na paškál tentokrát něco ze současnosti. Román francouzské spisovatelky Anny Gavaldy. Něco, co bych asi nikdy neotevřela a nezačala číst. Komorní příběh dvou odlišných lidí - Chloe (Věra Hollá), matky dvou malých dětí, čerstvě opuštěné manželem, a jejího tchána (Stanislav Oubram). Celé se to nese ve znamení rozmluv, ve kterých se pro Chloe zprvu nesympatický tchán začíná otevírat a ukazovat se v novém světle. Zároveň svým životním příběhem reflektuje i situaci, ve které se právě Chloe nachází.

Počítám-li dobře, tak tohle je teprve můj třetí zářez v divadelním knihohraní. Proto nemohu nikterak paušalizovat, ale oproti předchozím dvěma změna obrovská. Nikoliv nepříjemná, i když člověk se raději zasměje, než by sledoval trpké vyprávění ze života (a ono to jednoho přemýšlet donutí). I zde bylo několik odlehčujících momentů (Stanislav Oubram si střihl roličku i jedné z dcerušek), ale ty byly jen takovým dochucovadlem celé vážné kompozice. Co mě nejvíce oslovilo, byl však úvod. Zajímavě vymyšlená narativní zkratka až filmového (možná spíš trailerového) ražení. Jednotlivé krátké (pár sekundové) úseky děje oddělené stmívačkou jako střihem. Výborný efekt.

A kdyby snad náhodou někdo chtěl vidět Listováni v akci, na internet byl vyvěšen krátký sestřih momentů ze Smrtislava Hezouna -> tudy a nepředbíhat.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ha, má citace z The Shining se stává legendary! XDD