11. 1. 2010

Strange (2003)

Strange je malý, nenápadný, britský seriál, jehož 6 dílů se dá najít bez problémů na youtube a který mi dělal kulisu při ubíjejících pracech na zprovoznění simulací pro diplomku. Existuje i pilotní film, ale ten jsem prozřetelně vyškrtla. Hlavní důvodem zvolení tohoto materiálu byl totiž (a zase) Andrew Lee Potts (a jeho roztomilý přízvuk), který se v pilotu nevyskytuje.

Strange je poněkud strange, ale nic objevného nepřináší. John Strange je ex-kněz, který bojuje proti démonům, jejichž existenci církev popírá a občas (zdá se) po nich i zametá. Na jeho straně stojí mentálně postižené parapsychologické médium Kevin, který přes den dělá zahradníka na místní diecézi, geek Toby, jehož práce spočívá v googlení démonů :) (připojení k internetu je jediná služba, na kterou má Strange peníze - jinak žije o svíčkách), a zdravotní sestra Jude, jejíž syn byl pravděpodobně jedním démonem splozen. Protivníci tohoto týmu jsou rozmanití. Od naprosto mimózní obdoby SGA wraitha jezdícího doubledeckerem, přes incuba (jako by vypadl z Primeval), jehož embria šílený plastický chirurg ukrývá do prsních implantátů, až po obživlý lidožroutský strom z Rumunska, který vypadá jako amatérský pokus o enta. Nejlepším (nebo nejzajímavějším) dílem je prostřední Costa Burra tvářící se jako temnější verze příběhu z Doctora Who skřížená s Vozkou smrti.

Jen pro fanoušky Richarda Coylea (já o něm tedy slyšela poprvé), nebo výzkumníky v oboru "temná zákoutí představivosti britských scénáristů".

Žádné komentáře: