18. 6. 2009

Thelma, Louise, Frida

Chlapi, neházejte s tím tělem. Cáká z toho krev a já mám nový boty.

A opět spolek Frida. Opět Radim Novák a Martin Trnavský. Tentokrát doplněni o dvojici Bára Munzarová a Martina Procházková. Opět vážné téma proložené naprostým kabaretem (ano, už jsem pochopila, že takhle to u nich chodí běžně).

Příběh Thelmy a Louise všichni známe. Jejich cestu k ženské svobodě, kterážto se hned v prvním baru zamotá a dopadne to s nimi... až na dno Grand Canyonu.

I tentokrát si tvůrci neodpustili zahrát na hru ve hře. Respektive film v kině, což dovoluje takové krásné úlety, jako sehrát zaseknutý filmový pás, nebo přeskočení na nedabovanou verzi. Většinu času jsme ale ve světě Thelmy a Louise, jejichž představitelkám skládám hold. Bára Munzarová, jako rozumnější Louise, a Martina Procházková, jako husičkoidní Thelma, celou hru velmi dobře táhnou. Oba dva pánové se ujali rolí v defilujícím panoptiku mužských (a v pár případech i ženských) postav, ať už to je osazenstvo baru, řidiči náklaďáků, policejní sbor, nebo reklamy z transparentů podél silnice. Absurdní grotesku karaoke výstupu tu střídá drsné skoro znásilnění. Frida umí rozesmát i zamrazit. To je asi ten důvod, proč na ni tak ráda chodím.

Žádné komentáře: