1. 7. 2009

The Lakes (1997)

Britský seriál a John Simm. Mohla jsem snad uprostřed zkouškových stresů sáhnout po něčém jiném?

David Kavanagh - mladík vyrůstající v Liverpoolu, kde jeho jedinou náplní dne bylo utrácení peníze rodičů sázením na koníčky. Drahá to zábava. Rodičům samozřejmě jednoho dne dojde s flákačským synkem trpělivost, David se v tu chvíli zachová velmi heroicky - naposledy vybere cizí peněženku a nasedne do prvního autobusu do divočiny. Tedy spíš směr Lake District, kde zakotví v prvním nejmenovaném městečku a snad poprvě v životě si najde práci v hotelové kuchyni, která je pravděpodobně odkladním místem místní mládeže. Ve zdejší krásné krajině mezi ovcemi nechtěně zapracuje na svém otcovství a najednou má na krku svatbu s mladou Emmou, což nesou těžce všechny strany včetně příbuzenstva. Ale lidé se mění. Tedy až na Davida, který své gamblerství ovládnout nedokáže a po krátkém pokusu o rodinný život v Liverpoolu (a pobytu za mřížemi) se vrací do jezerního městečka, aby zde Emmu i s dcerkou získal zpět. Jenže do jeho života i života celého města zasáhne tragédie čítající tři děti, jezero a překocenou loďku. Na koho padne vina? Na učitele, který místo hlídání dětí sledoval svoji nevěrnou manželku? Na šéfkuchaře, který dotyčnou zrovna obšťastňoval, nebo na Davida, který byl jediný na místě tragédie? A proč se Emmina matka tak lačně dívá na kněze?

Toliko úvod k první sérii celkem 14 dílného (netradičně 4 + 10 dílů) seriálu. Jak se dá vytušit, vše nějak dopadne a duše dětí dojdou pokoje. Ovšem... ovšem máme tu druhou sérii. Učitelovu ženu zde ve vaně potká hever a je z toho pěkně zapáchající polízanice (pan učitel se půl série pokouší ženy ve vaně zbavit a druhou polovinu se pokouší ignorovat vyplavávající zbytky z jezera). Z Davida se stává podivná postavička předčasně vyspělého otce pohrdající praktikami mládežníků a snažící se (stále) získat zpět Emmu, zbavit se gamblerství a neutopit se. Pan kněz pořídí Emmě sourozence a Emmin otec není šťastný. Šéfkuchař, toho času invalidní po kolizi s autem, jen sleduje manželčinu provokaci (pospává s kým se dá a ještě o tom barvitě referuje) a těší se, až se sádry zbaví (aby mohl také pospávat s kým se dá a ještě pár lidí zramovat). Do města přijíždí nová učitelka, jejíž orientace neodpovídá místním křesťanským ideálům (ale její vztah s doktorkou nějak vyšumí). Pan učitel se snaží prozměnu zabít šéfkuchařova syna. Do toho nějaké to malé znásilnění... o zápletky není nouze. Divím se, že obyvatelstvo tohoto městečka přežilo tak dlouho.

The Lakes není nic světoborného. Spousta postav, spousta osobních příběhů (nejzajímavější jsou trable šíleného pana učitele a nejméně záživné pak morální dilemata kněze a Emminy matky). Celý koncept jako by se chtěl přiblížit Lynchovu Twin Peaks. Jen tu chybí nadpřirozeno. Dokonce je tu jakýsi symbolismus - stíhačka létající nad jezerem, která otevírá a uzavírá některé díly. Dešifrace symbolu je ovšem náročnější než možný benefit, a proto nad ní bylo mávnuto rukou. Stejně jako v Twin Peaks tu máme pár, kde nehodný muž je zneprovozněn a vydán na milost manželce.

Vše se tu točí kolem jezera. A vody. Nebezpečná vana, utopené děti, pár pokusů o sebevraždu, dno jezera jako odkladní místo pro mrtvoly (už bych se tam opravdu nekoupala)...
Nutno uznat, že krajina je tu krásná a člověk by si (nebýt těch páchaných zvěrstev) i povzdechnul, že nemůže vyjít z bytu a shlížet z útesu na nekonečnou klidnou modrou hladinu uprostřed zeleného porostu.

Mimochodem, David skončí sice v obětí, ale bohužel ne své zákonné manželky.

(Poučení? Nemáte-li řidičák, nevražděte. Je to pak komplikovanější.)

Žádné komentáře: