4. 2. 2010

Betlém

Tři králové na Štědrý den?

Archanděl s planoucím mečem a sám ďábel svádí boj o lidské pokolení. Ne, to ještě nejsme v Supernatural...

Dlouho jsem hledala výstižné slovo, pro tuhle divadelní hru, až jsem ho našla - překvapivě v oficiálních textech. Betlém je koláž. Výjevy sebrané a poskládané do obrazů. Ústředním těžištěm, jak jinak, je narození Ježíška a jeho oslava. Prolíná se tu cesta Marie a Josefa s cestou tří bačů a tří králů prokládána obrazy ze Starého zákona (především první hřích a vyhnání z ráje) i ozvěnami z budoucnosti. Herodesův ortel nad prvorozenými syny se zrcadlí v cestě Židů do Evropy za 2. světové války. Betlém je místy smrtelně vážný (Ježíš s křížem), místy absurdně vtipný (Gabriel sděluje Marii a následně Josefovi boží plán), plný jemných odkazů na staré umění a náboženské symboly, které mi unikaly (nejvýraznější snad byla Adamova póza odkazující na Michelangelova Davida).

V hlavních rolích dobra a zla se setkává archanděl Gabriel (Petr Šťěpán) - a ano, meč opravdu vzplane a i křídla roztáhne, a ďábel, démon a pokušitel v jednom (výrazně výborný Michal Isteník). Škoda, že v oficiální galerii jsou fotky ve velmi raných kostýmech. Světlá i temná zbroj byla působová.

P.S. když se nad tím zamyslíme, Ježíšek si těch darů, které mu byly přineseny (tak, jak jsou prezentovány v papírových betlémech), moc jako batole neužil. A ještě to s sebou museli táhnout do Egypta.

Žádné komentáře: