13. 3. 2010

The Unusuals (2009)

- Embassy of Andorre. - Endor? Home planet of Ewoks?

K pochopení základních motivací poslouží následující schéma: The Hurt Locker -> The Unusuals, kde katalytické x tvoří Jeremy Renner. Stačí říct, že Bigelow prostě ví, čím oslovit své divačky.

Poslední dobou jsou seriálům hlavy stínány jak na běžícím pásu. The Unusuals se to také nevyhlo (jak se zdá), ale to nevadí. 10 dílů je tak akorát, aby si člověk udělal exkurzi, omrknul si pár věcí, sepsal hlášení (proč? Protože se mi prostě chce) a zase se věnoval... třeba králíkovi, který se rozhodl, že místo granulí raději sežere svůj kočičí záchod.

Tak tedy Unusuals. Formální kříženec z policejního prostředí (NYPD) Dark Blue a Life on Mars (UK verze) - nikoliv co do kvality, ale rozhodně to má k těmto dvěma mnohem blíž, než k Bones nebo Castleovi. Vždycky je zajímavé sledovat, jaký úvod do děje scénáristé zvolí. Hodí nás doprostřed kolektivu? Začneme úplně od začátku? Unusuals začali dost nešťastně, divák si musí připadat jako retard, kterému je třeba všechno přeslabikovat, i když by raději věci okolo postav odhaloval sám a pomalu. Každá postava tu samozřejmě má problém a pokud ho okatě v prvních několika minutách třikrát nezmíní, je tento problém tajemstvím (což třikrát zmíní všichni kolem něj). Tímto mají všichni co řešit ve svých soukromých liniích napříč sezónou (případně, v případě problému-tajemství, se okolí bude snažit toto zjistit a dříve nebo později se samozřejmě tajemný subjekt rozpovídá).

Největší problém ale má detektiv Kowalski, protože právě zemřel. Respektive byl zavražděn. Jeho partnerovi Jasonu Walshovi (Renner) je ihned předhozena mladá krev (detektiv Casey Shraegerová, v tu dobu pracující v přestrojení mezi prostitutkami) a on se, poté, co dodělá omeletu a vyčistí kolegiálně Kowalského skříňku od porna a drog, pouští do vyšetřování...

Jak by se zprvu zdálo, nejde o žádnou "buddy mov... series", ani o schéma "parťáci v sobě pomalu nachází lásku" (Walsh má poměrně dynamický vztah s jinou kolegyní - jeden z dobrých motivů). Casey je nejprve nastrčena jako prostředek pro extrakci tajemství, ale tahle línie vyšumí do ztracena (jeden ze špatných motivů). Následuje klasická směs několika případů (některé jsou vcelku zábavné (neplést s vtipné) - únos, Frank Lutz, vykradení stanice, murder shop, crime slut... vlastně téměř všechny ústřední, některé jsou svojí crazy povahou skoro se nehodící - kočky, no a zbytek je z nutnosti inspirován problémy postav (které nás moc nezajímají) - autobusy, zombie...). Z postav zaujme samozřejmě ústřední duo Walsh - Shreagerová (jejíž "problém" je poněkud nadbytečný) a Cole (křesťan s tajemstvím) - Beaumontová (její "problém" se objeví jen na chvíli, ale protože má Walshe, je nepodstatný). Úplně by se dalo vyškrtnout duo Banks (detektiv neustále se bojící, že zemře) - Delahoy (naprostý opak Bankse s nádorem na mozku). Pak by nám zbyl jen Eddie - muž s knírem jak z minulého století, který slouží scénáristům jako hračka, ne skutečná postava. Každý díl si totiž pro něj vymyslí úkol, který jim Eddie plní po dobu určitou (špatnými prostředky se snaží zapadnout do týmu, snaží se rozkazovat, snaží se o povýšení, je za vola, snaží se o satisfakci - Walsh a Eddie v posteli byl velmi podařený motiv... ).

Unusuals měli potenciál být akční a vtipnou oddechovkou, ale možná i úmyslně je na toto rezignováno (do určité míry) a zbyla taková nekomplikovaná směska s několika peeky co do nadstandardnosti. Mé vědomí na mě ještě mrká, abych nezapomněla zmínit pár inovátorských postupů co do kamery. Sice už nevím, co přesně to bylo, ale působilo to svěže a nápaditě. Na běžícího Rennera není vůbec špatný pohled...

P.S. po 10 dílech se sice většina problémů nevyřeší, ale ono je to celkem fuk.

Žádné komentáře: