9. 4. 2010

Akce Rubín

Denno denně se v republice nachází toulavá zvířata, která potřebují domov. Občas se mezi nimi objeví i králík. V úterý přišla do naší králičí sekty zpráva, že v Brně pobíhá jeden už týden po frekventovaném parku. Tím "parkem" byla myšlena tráva mezi chodnikem, Billou a panelákama. Králíček měl své obydlí v tújích.

Úterý
Vybavení - deky, polystyrén, 1 baterka
Počet lidí: 6
Na místo přicházíme v 19 hodin. V 19:30 králík opouští túje. Vybaveni dekami a polystyrénem se jej snažíme dostat do prostoru, kde proti němu budeme mít šanci. Po třech pokusech hon v 20:30 končíme. Přestává být vidět. Nejmenší vzdálenost od králíka - 1 metr.

Středa
Vybavení - deky, 2x 4 m ohrádka, přepravka na kočky, 2 baterky
Počet lidí: 9 + děti
Na místo přicházíme v 19 hodin s neprůstřelným plánem - ohradit králíkovo obydlí a vyhnat jej do ohrádky, kde bude polapen. V 18:45 se místní děti pouští do akce bez vybavení a dozoru. Králíka vyhání z tújí a ten, honěn v zápětí psem, utíká do mnohem většího a nepřístupného komplexu tújí. Snažíme se králíka najít, ale marně. Ve 20:30 akci končíme. Nenavázán ani oční kontakt.

Čtvrtek
Nikdo nemá čas, králík spatřen večer, potvrzena skutečnost, že se do svého starého obydlí bojí vrátit.

Pátek
Vybavení - deky, prostěradla, polystyrén, 2 x 4m ohrádka, 8 m pletivo, přepravka na kočky, 3 baterky, 1 strážní baterka, odchytová klec na kočky, 2 x 0,7 l bílého vína.
Počet lidí - 9 - 12
Na místo přicházíme v 18:30. Klec je nastražena na oblíbeném vyhřívacím místě. Čekáme. 21 h - je tma, pozorujeme králíka, králík pozoruje nás. Klece si nevšímá. 21:15 - docházíme k závěru, že králík do klece jen tak nevleze.
Rozhodujeme se králíka obklíčit, i když prostor je mnohem větší než možnosti našich ohrádek. Pokoušíme se králíka dezorientovat přímým světlem. Akce se vymyká kontrole, není centrální plán, nervy tečou a králík uniká otevřenou skulinou. Všichni jsou naštvaní, končíme, ohrádky se odnáší k autům.
Králík je spatřen mezi paneláky. Padá nápad pokusit se o odlov ještě jednou. Ohrádky se vrací z auta. Králík spolupracuje a vydává se směrem, který chceme. Opět ho obkličujeme, ovšem bez jedné ohrádky. Králík utíká do svého starého obydlí, což se ukazuje jako jeho největší chyba. Túje obkličujeme, kde nestačí ohrádky, poslouží deky, prostěradla a polystyrén. Králík je uvězněn uvnitř, ovšem není jak ho dostat ven. Je 21:45.
Dvě děvčata se odvážně pouští tam, kam se dosud nikdo nevydal. Tedy do hlubin tújí, které dlouhé roky sloužily jako smetiště... a radši nedomýšlet. Z útrob prosvítají ven světla baterek, ale králík se úspěšně schovává. Čas běží, akumulátor naší nejsilnější baterky pomalu dochází. Občas honíme kelímek místo králíka.
22:15 králík spatřen, zaměřen a dopaden. Všichni jsme zmrzlí a špinaví. Rozdělujeme se do aut a i s králíkem, pracovně pokřtěným na Damiána, se vydáváme domů.

Dnešní noc Damián stráví u mě, zítra dostane plný veterinární servis a pak se přesune k jedné ze záchranářek, která se postará o jeho rekonvalescenci. A pak... pak Damián dostane novou rodinu.

Zde dokumentace páteční záchrany


1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Hezká fotodokumentace :)