9. 1. 2008

Vánoce

Vánoce jsou pryč. Letos uběhly vcelku rychle a hladce. Přiznám se, trošku při nich trpím. A to hlavně z toho titulu, že jsou to státem posvěcené narozeniny fiktivní (literární) postavy. No nesmějte se mi. A nejvíc se mi v tomto momentě příčí zpívat koledy. Možná to má své kouzlo, pokud jsou přítomny malé děti. Ale králíkovi je to vpodstatě jedno - hlavně že je plno papírů a krabic na cupování.
Vánoce jsou pro mě momentem, kdy se vykašlu na svoji celoroční šetrnost a snažím se vymyslet, čím lidem ve svém okolí udělat radost. Letos se mi to povedlo, sehnala jsem přes net kalendář s obrazy mistra Kočára (to jest stejný malíř, který má na svědomí obraz nad naší pohovkou) pro mámu. Babička nám tradičně oznámila, že z tak drahých dárků nemá žádnou radost, a já konečně dostala hromadu pitomostí co potěší (čaje, brazilskou kávu, bylinky do koupele...). Samozřejmě kromě potřebných propriet, na které během roku nejsou peníze, a něco mála dražších zbytečností, které prostě mé nenasytné já mít musí (čerstvý překlad filmové bible Film history od Bordwella a Thompsonové).
Štědrý večer se táhl ve znamení nově nabyté Říše slunce a sedmičky růžového vína.
Kéž by se něco podobného opakovalo i příště...

4 komentáře:

Sid řekl(a)...

Brennanova jakozto odbornik na antropologii by s tebou nesouhlasila ;) ... Jezisek neni literarni ani fiktivni postava :D ... mno, mozna trochu je, ale neposvecena statem, tak maximalne cirkvi :). A kdybys tak vedela, jake kouzelne obrady meli o vanocich treba stari Slovane :)) - veprove hody, mnam :D ... takove zlate prasatko symbolizuje znovuvychazejici slunce... kolem vanoc se da najit spousta zajimavych informaci :D ...
Tim ti ovsem nevymlouvam tvuj nazor na jeziska - da se to brat i takhle... i kdyz ja sem ta, co ma rada a castecne si i vychutnava nektere ritualy s Vanoci spojene :)
BTW tise slintam nad tim Kocarovym kalendarem :) Snad to vyjednavani dopadne uspesne :) Mistra ja taky rada :D

Salla řekl(a)...

Vanocni prazdniny jsou statem stanovene:). A vsichni ateiste zdobi stromky a poslouchaji koledy. Nic proti tomu, jen mi to prijde zvlastni z globalniho pohledu na spolecnost. Proste jednou za rok vyskocit ze zabehleho zivota, oslavit si Vanoce dle sablony a zase jet dal. Zacina me to fascinovat:D

Cece řekl(a)...

Jednou (nebo vícekrát) za rok vyskočit ze zaběhnutého života mi přijde jako dost osvěžující a co na tom, že to je určené státem (nebo jinou mocností):-)

Salla řekl(a)...

Cece> ty to beres moc filozoficky. Zkus pohled vnejsiho pozorovatele bez citove zainteresovanosti:D