4. 2. 2008

Příběh jednoho života

červenec 2004 - 28.1. 2008
Narodila se v obyčejné králíkárně na kraji Mutěnic, malé vesnice u Hodonína. Když jí byly tři měsíce, vybrala jsem si ji já a ukázala jí život za temným kotcem, z kterého to malé stvoření vytáhl klasický chovatel králíků.Jméno Ayla je slečně Secuře podobné jen náhodou. Našla jsem ho v Cinemě v oddělení DVD filmů a zalíbilo se mi. Původně to měla být Alia, jenže moje máma by prý na ni volala Ali, což by jí evokovalo její šéfovou. Můžete hádat dvakrát, jak to nakonec dopadlo.
Vezli jsme si ji domů autem. Byla vystrašená, ale lehla si mi do klína a bradičku si opřela o moji ruku. Když po pár měsících pobytu u nás poprvé sama přišla, vyskočila na gauč a stejným způsobem se o mě opřela, řekla jsem si, že za tento okamžik stojí všechno, co příjde.Nejprve to byla malá, flekatá ustrašená kulička, co se mi vešla pod bundu. Králíkům musíte obětovat hodně, pokud nechcete, aby to nebylo jen vitrínové zvířátko a chcete, aby se naučilo respektovat zákony domácnosti. Zůstaly mi po ní nesčetné záhlody na napájení od notebooku, každý roh v obyváku máme mnohokrát zasádrovaný, ale stálo to za to. Králík není jako pes nebo kočka, která vám začne hned věřit. Důvěru králíka si prostě musíte zasloužit, musí se s vámi cítit bezpečně, věřit vám a stejně občas uděláte nějakou nepředloženost a vyděsíte ho. Stačilo třeba, aby si moje sestra oblékla hobití obleček na dřevárnu...Čas plynul a z puberťačky vyrostla nádherná tříkilová králinda. Pokud ji zrovna nějaké dítě nechtělo v nevhodnou dobu muchlat, nechala si líbit všechno. Milovala lidi. Milovala návštěvy. S každým se šla rozloučit až ke dveřím bytu. Ven se nikdy sama neodvážila. Po dvou letech našeho soužití jsem ji mohla vypustit do zahrádkářské kolonie (s minimem lidí a žádnými psy) jen tak na volno a ona neutekla. Neustále si nás hlídala a když jsme se procházely po cestičkách mezi zahrádkami, vždycky počkala až k ní dojdu.
Dělaly jsme si legraci, že je jako cvičený pudlík z cirkusu. Na povel vyskočila na gauč, škemrala o každý kousek lidského jídla a když se jí dal očuchat, většinou zhnuseně odešla. Nikdy nebyla nemocná. Až přišel červen 2007. Byla jí zjištěna genetická vada kořenů zoubků, kterým příroda nedala povel zastavit růst.

Jednu dobu i každotýdenní návštěvy veteriny, zákroky v inhalační narkóze, hromady kapek do očí, ale Ayla to nesla statečně. Vlastně na sobě nedala nic znát. Nedělala scény při mém snažení se jí pomoct a i když jí jednou ujely nervy a vyjela po mě, hned se přišla omluvit, jak jen to králíci umí - není krásnější pocit, než když k vám to chlupaté stvoření šťouchne do ruky hlavičkou, zaleze pod ni a začne slastně vrzat zoubkama.A pak přišel leden. Nejprve zpráva o havarijním stavu kořenů zubů a následně naprosto nečekaný a nevysvětlitelný kolaps jater. Svůj poslední víkend strávila na veterině v péči nejlepších odborníků v republice. Šanci na přežití neměla. Kdyby to kdokoliv z nás tušil, nenechali bychom ji, aby svoje poslední dny strávila takto. Ale jak mi řekl doktor, kdykoliv by se o záchranu pokusil znovu, i když šance byla malá. V pondělí 28.1. bylo z výsledků krve jasné, že ji naživu udržovala jen infuze a stálý přísun léků. A tak se moje milovaná Ayla odebrala pryč. I když duší bojovala, tělíčko selhalo. Moc mě mrzí, že na světě denně umírají tisíce zdravých králíků a jí byl život sebrán, i když měla povolení žít. Je tu bez ní prázdno, nikdo mi nepanáčkuje u židle a nechce na klín, nikdo mě netahá za ponožku, když telefonuju, nikdo zvědavě nekouká zpoza dveří, když jsem v kuchyni, nikdo nebalancuje na opěradle křesla a nemá z toho úžasnou radost. Zbyla jen vzpomínka a slzy...
Mějte mě za blázna, ale je mi líp se zvířaty než s lidmi...

13 komentářů:

Sid řekl(a)...

Já tě nemám za blázna, dokonce bych mohla říct, že... chápu ;). Ono je to pochopitelné - pokud tě má zvířátko rádo, tak je to bezvýhradně - se vším všady a opravdu upřímně a vroucně. Bere tě se všemi klady a vadami a máš jistotu, že ti je nebude vyčítat a v jednom kuse na ně poukazovat... pokud se to netýká přímo jejich priorit (venčení, hlazení, jídlo apod. :D )
A pokud zvířeti nevoníš, dá ti to hned najevo a nebude s tebou falešnou hru a předstírat něco,co není pravda(jak to někteří lidi občas dělají). Je to prostě něco krásného :)

S Aylou je mi to moc líto. Ale prožila s tebou krásné čtyři roky (což je úctyhodný věk na králíčka).
BTW - už máš vymyšlené jméno, kdyby ten králík byl nakonec králinda? :) BTW Sirius je favorit, jaj XD

Padmé Andrea řekl(a)...

:,(((

Salla řekl(a)...

Sid: bohuzel tu se mnou byla jen 3,5 roku a geneticky maji kralicci dano i 12. Davat pac uz ji nenaucim :´(.

Mama me neustale navadi, at si poridime dalsiho s jmenem Ayla, ze pry zadny uz nebude tak uzasny. Ale ja bych chtela, aby se v pripade holcicky jmenovala Aura. Je to dost blizko a zase zkomolenina. No a o Siria bude jeste boj.

Anonymní řekl(a)...

Kdyz si pripustime, ze jsme blazni, tak je to prvni krok k tomu, aby jsme jimi nebyli...
Hodne stesti a radosti s novym kralickem...

Salla řekl(a)...

Blair: dekuji.
Jen ja si nic nepripoustim. Ja proste vim, ze mam naprosto odlisnou filozofii zivota nez vetsina lidi, co znam. Menit ji nehodlam, nebot je zivot jen jeden a nutit se chovat podle nejakeho vzoru nehodlam.

Sid řekl(a)...

Blair> To bylo trochu z cesty, ne? A být tebou, tak volím větší opatrnost, pokud už chci někoho označit za blázna. Mohlo by se ti to taky někdy vymstít. Protože například ne všem lidem musí nutně člověk, co utratí takové sumy peněz za komiksy, připadat úplně normální ;)

Salla> Vidíš. To jsem netušila, že jsou králíčci takoví Metuzalémové :). Jaktože boj? :D

Anonymní řekl(a)...

Salla> promin, tento prispevek, ktery tady nema co delat - bohuzel neni jediny.

V tehle chvili se mi zda horsi nereagovat nez reagovat - nulova reakce totiz udela vetsi skody. Cloveka mrzi, kdyz v takove diskuzi si precte prispevek ktery je uplne mimo misu a svedci o mentalni zaostalosti jedince. Coz musi posoudit sami ctenari tohoto tematu, ktery rozhodne neni o zhrzelem egu, pokrytectvi a zavislosti. Timto asi koncim s prispivani na jednotlive blogy, protoze nekteri lide mi snad nedaji do konce zivota pokoj.

Jeste jednou cest Ayle a jeji pamatce, o tomto toto tema prece je (rozhodne si na ni vzdycky vzpomenu, kdyz kouknu na okousane tkanicky u batohu :) )

Anonymní řekl(a)...

Ten prispevek je muj ...

Anonymní řekl(a)...

Salla> To je mi moc líto, sám mám dva králíčky a kdybych je neměl tak rád, jednoho ti pošlu. Pořiď si nového, stojí to za to!


Sid> Já si na servítky nepotrpím, nebudu psát v náznacích. Diskuzi zrovna pod tímto článkem nemusíš otravovat svými nářky nad zpackaným společenským životem.

Salla řekl(a)...

Decka, me to tak scestne nepripada. Pokud tedy narazite na prvni prispevek Sid, tak ma naprostou pravdu. Pratele odchazi, partneri odchazi, ale to zvire je jedine, ktere vam da kazdy den najevo, ze pro nej neco znamenate. A vy ho pak jedinym telefonatem poslete na smrt...

Blair> bez urazky, ale mimo misu bylo tve (mimo jine zajimave) moudro o blaznovstvi. Ale kazdy mame pravo se vyjadrit.

Budji> dekuju, na novem kralickovi se pracuje. Jen si neumim predstavit zacinat zase od zacatku...a az clovek z toho kralicka udela tvora, ktery mu pomalu cte myslenky, tak je konec...
Musim si na ICQ vzpomenout a poprosit te o fotku toho druheho mysanka!

Anonymní řekl(a)...

Salla> fajn "Mějte mě za blázna, ale je mi líp se zvířaty než s lidmi..." ... to byla reakce na tohle - s tim, ze nejsi blazen - ve zkratce ...

Salla řekl(a)...

blair: ono se to da chapat dvema zpusoby. Pochopila jsem to tim druhym. Moje chyba... A Sid pravdepodobne take.

Cece řekl(a)...

Chvíli jsem váhal, jestli mám něco napsat.
Ayla odešla, trošililinku mě to zamrzelo (přece jen mi taky párkrát útočila na dráty :-). Víc mě však mrzí právě ta poslední věta.
Na druhou stranu až moc dobře vím, jak těžké přesvědčit o opaku, že lidé jsou lepší než zvířata, když takový králík je s vámi pořád, nehádá se s vámi, jakž takž vyjádří, co chce. Oproti tomu lidé jsou hluční, neposlouchají, hádají se, lžou atd.

Takže Sallo, užívej si života podle svého, za 10 let bude zajímavé zkoumat, jak se hodnoty změnily :-)