25. 3. 2008

Ceny Alfréda Radoka

Když se tak ohlédnu (nebo spíš upřu před sebe), zjišťuju, že se ze mě za poslední dva roky stal pořádný divadlofil. Letos jsme se doma dohodly, že si konečně pořídíme naše vysněné předplatné na všechny premiéry v Městském divadle na příští sezónu (budou se inscenovat takové pecky jako Bídníci, Evita nebo Kočka na rozpálené plechové střeše - a samozřejmě i nějaké autorské projekty).

Proč ale ten nadpis, že? Letos jsem televizní přenos nějak nestihla. A zrovna úspěch slavilo výše jmenované divadlo, a to hrou Smrt Pavla I. O té ode mě nenajdete ani čárku a kaji se za to, neb co není psáno, rychle z hlavy zmizí. Hlavně z té mé. Náhodou jsem totiž seděla na veřejné generálce, kde uprostřed hlediště ještě stál režisérský pultík a kolem se pohyboval výstřední modrý skladatel hudby, která si jednu sošku také odnesla.
Předem bych chtěla upozornit, že hra nemá nic společného s žádným papežem, jak jsem se domnívala, nýbrž se jedná o dosti psychologicky náročné drama z carské Rusy (zábavné momenty se také najdou). Nemá cenu lovit půl roku staré dojmy zapadlé v mozku. Erik Pardus je jedna z největších osobností Městského divadla, jak komediální scény (Poprask na laguně jsem už viděla dvakrát), tak vážných her (třeba někde níže zastrčené V jámě lvové). Cenu si zasloužil právem, umíral opravdu působivě.

(v dubnu plánuji Deník krále, v květnu Šumaře na střeše. A Equus je prý taky pořádná ulítlost)

5 komentářů:

Padmé Andrea řekl(a)...

Bídníci? Evita? Slinty, slint!

Salla řekl(a)...

Sama jsem na to hrozne zvedava. Ty muzikaly v Mestskym nejsou tak nablyskane jako treba v Praze, ale umi pusobit vazne monumentalne. Z tohoto soudku jsem u nas zatim videla jen Jesus Christ Superstar (mimochodem v hlavnich rolich se Smyslem, Jackuljakem a Ulicnikem). A Vlasy si ja hloupa nechala ujit, i kdyz jsem na ne mela moznost mit listek :(.

Padmé Andrea řekl(a)...

Brno hlavně "plodí" samé skvělé herce a zpěváky a ti naštěstí občas hrajou i v Praze. :) Uličník? Ten ze 4TETu? Jestli to je on, tak to byl nejlepší Jean Vajlean, předpokládám, že si ho zahraje i v Brně.

Salla řekl(a)...

Takovy Apolenar se nam z Prahy zase vratil :).
Myslime kazda jineho Ulicnika. Ty nedelas domaci ulohy? Tohoto ted mas v All X :). Me se libi, jak vsichni pochybuji o tom, jestli krom te show umi i zpivat. Kdyby zacali, tak nemaj konkurenci:D

Padmé Andrea řekl(a)...

Tak doufám, že začnou, protože já je už taky podezřívám. Ale ne z toho, že neumí zpívat vůbec, ale že nezpívají tak dobře, jako třeba Ďuriačová. :)