26. 9. 2008

Tři mušketýři

D' Artagnan: Tak nám přečtěte tu báseň. Třeba nás rozveselí.
Aramis: To asi ne. Je náboženská.


Co mají společného Tři mušketýři, předrevoluční Československo a Beatles? Normální člověk by řekl, že nic. Ale v Brně se rozhodli dokázat, že všechno tohle dokáže zároveň koexistovat na jednom jevišti. Athos (Igor Ondříček), Porthos (Petr Štěpán), Aramis (Jaroslav Matějka), D´Artagnan (nová výrazná tvář MdB Michal Isteník - jako bych tak trochu viděla Johansona). Známe to všichni, viděli jsme stokrát nejrůznější zpracování, ti odolnější i četli. Intriky, ženy, souboje, šperky, jeptišky, lilie, La Rochelle... zbytečné rozepisovat se o ději. Knihu/y jsem nečetla, ale myslím, že se v těch 3 hodinách na prknech podařilo předvést téměř vše (asi jsem tak komplexní vypravování od Adama Šangaly neviděla). Čekali byste honosné historické kulisy a přitom se celý děj odehrává ve vnitrobloku starého činžáku (zdravím na Bratislavskou), který žije vlastním životem. Jen občas se postavy obou časových rovin na chvíli bezeslovně potkají. Pokud bych měla záměr nějak interpretovat a nehledala širší souvislosti s frontami na mandarinky, pochopila bych nastalou situaci, jakožto imaginaci holčičky, která si spolu s kamarádkami na mušketýry hraje a po zdech předpovídá vítězství pravdy. Její vášní jsou i Beatles, a proto tedy jejich písně doprovází celou hru. Zvlášť Help zazní v tu správnou chvíli. Jediné, co mě štvalo, bylo občasné nepřirozené utnutí hudebního doprovodu do naprostého ticha.

3 hodiny je hodně dlouhá doba na udržení pozornosti, ale povedlo se. Správná dávka emocí, napětí, vtipu i komiky udržela v sedadlech i poměrně malé děti, které rodiče přivedli. Michal Isteník má po celou dobu neuvěřitelné množství energie, které z něj vyzařuje do hlediště. Ale ani ostatní herci nezůstávají příliš pozadu (takový Skála/král je skvělý snad ve všem a Vitázek/Buckingham i přes malý prostor perlil). Akorát v mušketýrských převlecích většinu prozrazoval jen hlas.

Takže se čtvrteční večer zase jednou povedl. Dokonce i přes počáteční šok, kdy mi mojí chybou byl zakoupen Aloe Vera King, což je nápoj chuti, viskozity i ceny sprchového gelu. Blah.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Bratislavská taky pozdravuje :) A je zvědavá, kdy zajdeš na nývštěvu :)